Hej och välkomna till Lättlagat med Lennart. I kväll ska vi laga en härlig GI-sallad med massor av nyttigheter så häng med nu
Börja med att skölja bort cancerogena pesticider och bakterier. Icke-ekologiska grönsaker behöver även skrubbas noga för att avlägsna onyttigt konstgödsel. Skala, tärna och ångkoka rotfrukterna i en EU-godkänd bambukokare. Som proteinkälla kan ni välja mellan grötrimmad slimmad tonfisk, en miljövänligt slaktad vegetarisk kyckling eller en mix av bruna bönor, blonda bönor och bordsböner
Till salladen ska vi ha en hälsosam dressing som jag förenklat lite ikväll. Blanda samman sjögräs och alger av valfri favoritsmak, biodynamisk bark på burk samt ett hekto hemmaodlade hackade hasselnötter i tibetansk tistelfröolja och laktosfri sojatofu-yoghurt. Krydda med ungefära en grön tesked ingefära
Till dressingen behöver vi även mineraler enligt RDI-tabellen; kalcium för skelettet, litium om du tappat vettet, två koppar krom eller brom, en hink zink, en näve kväve, gärna lite järn, kalium eller varför inte en valium samt Lättlagat med Lennarts hemliga favorit, läkarsprit. Balansera med vitaminer, mitt val; A för bättre syn, B52 för bättre dans, D för längre liv och E för längre snopp. Och glöm inte folsyra, bra för minnet. Och glöm inte folsyra, bra för minnet. Ja just det, glöm inte folsyra, bra för minnet
Mmm vad mera? Jo vi behöver Echinachea, Aloe Vera, Faster Vera, flera varianter av antioxidanter, Astaxin, Ginseng, Kan Jang, Yin Yang, ett oralt lavemang av kosttillskott, en skvätt Omega-3, en Nutrilett, en komplett kostpyramidtablett att blanda med en matsked världsnaturfond och en släng sommaräng. Det blir endast två viktväktarpoäng
Fortsätt enligt tallriksmodellen. Höfta i en tredjedels tallrik Paulin, ett fat tinad Mat Tina och en halv (eller nybantad) Erik Lallerstedt i en knorrfri knäskål och låt dom svettas på svag värme under ögonlock i smaklökar och Jamie Oliverolja. Spetsa med en GI-doktor, en lössläppt, förlåt frigående hälsominister eller en nyplockad Nigella. Ja som vi alltid säger här i Lättlagat med Lennart ”Ju fler kockar desto mer soppa”
När kockarna har kokat ihop, häll i en skål gröna nyckelhål, häll i en tubsockerfri sandal, häll i en SATS gymkort, en kopp tv-shop trampmaskiner, ett måttband löpbandspasta, pingstpastöriserad prästost och nio kilo glutenfria hälsokokböcker eller bantningsrecept, det blir fett med fibrer! Sila slutligen bort allt kolesterol, alla kolhydrater, alla transfetter. Reducera till en energybar och baka ut till en kostcirkel
Då var det klart. Så här lätt lagar man en klimatsmart KRAV-märkt semivegetarisk ekoetisk low-fat, high-protein, low-carb, high-nutrition, low-salt, high-fiber, minimum calorie, maximum detox, zero sugar super-light GI-sallad som gör dig yngre, sundare, smalare, snyggare, sexigare, kåtare, gravidare och så klart, lagom, mätt. Servera med ett franskt årgångsvin och runda av med en kubansk cigarr
Bon Appétit!